Wensen en grenzen roulette

Informatie, Sekseducatie

Wensen en grenzen roulette

Benoemd tot het meest populaire onderdeel van de Blootnodig gastles!

De wensen en grenzen gastles (speciaal voor vo en mbo) bestaat uit verschillende interactieve opdrachten en oefeningen aan te passen op niveau. De les heeft een belangrijk doel: jongeren leren over communicatie rondom seksualiteit. Want, wat jij fijn vindt, vindt de ander dat ook? Hoe weet je eigenlijk wat jouw wensen zijn? Hoe voelt een grens? En zijn de leerlingen zich bewust van het belang van vragen stellen?

Een van de oefeningen die wij doen tijdens deze gastles is de ‘Blootnodig wensen en grenzen roulette’. Deze is door de leerlingen benoemd tot meest favoriete onderdeel van de gastles. Een goede reden om jullie hier iets meer over te vertellen.

Is deze situatie een grens of voelt dit voor jou oké?

Alle leerlingen hebben een wie (persoon), wat (handeling) of waar (locatie) op hun kaart staan, waarmee er in verschillende combinaties, verschillende situaties ontstaan.

Is het oké als de aardige buurman – je een knuffel geeft – op een verjaardag? En hoe zit dat met diezelfde aardige buurman – in een donker steegje?

Of een situatie over je grens gaat hangt af van veel factoren. Dat maakt het soms lastig om met een klas in gesprek te gaan over grensoverschrijdend gedrag. Wat voor jouw een grens is, is dat niet altijd voor de ander. En wat voor jou een wens is, kan voor een ander een grens zijn.

Sommige situaties zijn heel duidelijk niet oke, maar heel veel situaties niet. We spreken dan over het grote grijze gebied en om juist hierover in gesprek te gaan gebruiken wij de wensen en grenzen roulette als tool!

Wil je meer lezen over het belang van het gesprek over wensen en grenzen?

Check dan onze blog over “Consent, wat betekent dat precies?”