Zoals Bas Frelier zegt: “Consent is eigenlijk overeenkomst tussen jezelf en een ander. Een arbeidscontract en een hypotheek zijn gebaseerd op consent. De kern van de overeenkomst is: wie onderneemt de actie (wie doet het) en voor wie is het een cadeau? Stel, ik wil iets doen om mijzelf te bevoordelen. Als ik hierbij (iets van) de ander nodig heb, dan begint mijn vraag met: ‘Mag ik?’ Zoals: ‘Mag ik jouw lasagne proeven?’, ‘mag ik je fiets lenen?’ Ik doe iets bij/met de ander voor mijzelf.” (bron: Parool)
Als je iets met of van de ander wilt moet je diegene gelegenheid geven om ‘nee, thanks, ‘nee, tenzij’, ‘ja, alleen als..’ of ‘ja, graag’ te antwoorden.
Seks kan onwijs leuk zijn! Maar wanneer iemand over jouw grens dreigt te gaan, is consent heel belangrijk. Zonder consent is het seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Een groot onderdeel van de Blootnodig jongeren training gaat over wensen en grenzen. Zo ontwikkelden wij bijvoorbeeld de ‘wensen en grenzen roulette’ en de ‘flirtertwister’. Interactieve oefeningen waarbij jongeren zelf grenzen voelen en oefenen met aangeven.