Consent, wat betekent dat precies?

Informatie, Sekseducatie
wat betekent consent

Positieve sekseducatie

Dit is CONSENT

Oftewel toestemming: wat betekent dat precies?
Laten we het hebben over wat consent daadwerkelijk is en hoe je dat bereikt.

Consent gaat over het uitspreken van je verlangen en het begint bij diegene die iets wil van een ander. Dat is bij veel mensen nog onbekend.

Om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen, zou de persoon die een bepaalt seksueel verlangen heeft dat op de juiste manier moeten vragen én op de juiste manier het antwoord moeten accepteren.

Waarom? Omdat dat voor een veilige sfeer zorgt en dat is precies wat je nodig hebt om je eigen seksualiteit te onderzoeken!

Het is hierbij belangrijk dat er geen sprake mag zijn van een beloning of manipulatie.. En de personen gelijkwaardig zijn qua intelligentie, leeftijd en machtsverhouding.
En wanneer je ‘ja’ hoort van de ander, maar zijn/haar/hen lichaam zegt op ‘nee’, (bijvoorbeeld omdat het verstijfd is door angst of onzekerheid) dan is er geen sprake van consent..

"Mag ik jouw lasagne proeven?" - Concept overeenkomst

Zoals Bas Frelier zegt: “Consent is eigenlijk overeenkomst tussen jezelf en een ander. Een arbeidscontract en een hypotheek zijn gebaseerd op consent. De kern van de overeenkomst is: wie onderneemt de actie (wie doet het) en voor wie is het een cadeau? Stel, ik wil iets doen om mijzelf te bevoordelen. Als ik hierbij (iets van) de ander nodig heb, dan begint mijn vraag met: ‘Mag ik?’ Zoals: ‘Mag ik jouw lasagne proeven?’, ‘mag ik je fiets lenen?’ Ik doe iets bij/met de ander voor mijzelf.” (bron: Parool)

Als je iets met of van de ander wilt moet je diegene gelegenheid geven om ‘nee, thanks, ‘nee, tenzij’, ‘ja, alleen als..’ of ‘ja, graag’ te antwoorden.

Seks kan onwijs leuk zijn! Maar wanneer iemand over jouw grens dreigt te gaan, is consent heel belangrijk. Zonder consent is het seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Een groot onderdeel van de Blootnodig jongeren training gaat over wensen en grenzen. Zo ontwikkelden wij bijvoorbeeld de ‘wensen en grenzen roulette’ en de ‘flirtertwister’. Interactieve oefeningen waarbij jongeren zelf grenzen voelen en oefenen met aangeven.

voorbeeld consent