Praten over de Clitoris!

Informatie, Sekseducatie

Zie jij wat dit is?

Praten over de Clitoris!

Deze sleutelhanger kregen wij als bedankje voor de docententraining op het Goese Lyceum. Zie jij direct wat het is? Het zijn twee zelfgemaakte 3D versies van een clitoris.

Niet herkend? Dan ben je zeker niet de enige.

Niet zo verwonderlijk aangezien de clitoris vaak omschreven wordt als een knobbeltje en de bijnaam klitje, genotsknobbel of genotsknopje heeft. Tel daarbij op dat zelfs in de nieuwste druk van het biologieboek nog altijd de juiste informatie over de clitoris ontbreekt. Verbazingwekkend vinden zowel wij als de, vooruitstrevende, vakgroep biologie docenten van het Goese Lyceum.

Genoeg te doen dus, we moeten in gesprek over de clitoris!

Clitoris in de klas

Een afbeelding van het vrouwelijk genotsorgaan roept altijd veel vragen op bij de leerlingen. Vaak denken leerlingen dat zij naar een plaatje kijken van een seksspeeltje, of dat wij ze voor de gek houden. Veel gehoorde opmerkingen zijn: “Een clitoris is toch een klein knopje?”. “ Goh, als de clit van mijn vriendin zo groot was zou ik hem een stuk makkelijker vinden.”

Kennis en Anatomie

De clitoris ( klemtoon op de i: clí-to-ris) is een deel van het vrouwelijk geslachtsorgaan en loopt door de vulva. De clitoris is groter dan het zichtbare knopje, de glans, waar vaak over wordt gesproken. Het grootste deel van de clitoris ligt namelijk inwendig en kun je niet zien. De gehele clitoris is zo’n 8 tot 10 centimeter lang en heeft de vorm van een hoefijzer. Met zwellichamen aan beide kanten loopt de clitoris net onder de huid onder de buitenste vulvalippen door.

Het delen van kennis over de clitoris heeft als doel, leerlingen meer te leren over opwinding, over hoe ze seksueel plezier kunnen hebben. Het laat zien dat er tijdens penetratie (penis in vagina) seks maar een klein deel van de clitoris wordt bevredigd. Wist je dat de zwellichamen van een clitoris ook stijf kunnen worden? Net als een penis. Je ziet de vulva lippen opzwellen en ze worden vochtig. Penetratie seks wordt vaak gezien als het “hoofdgerecht”, maar met deze kennis trekken we vaak samen met de klas de conclusie dat het hele diner even belangrijk is.

Onze missie

Tijdens onze lessen wordt de noodzaak naar het gesprek over het vrouwelijk geslachtsorgaan iedere keer weer duidelijk. Hoe kun je plezier hebben in seks als je niet weet hoe jouw vulva of die van je partner werkt? Praten over genot en over de clitoris kan niet zonder praten over Ellen Laan. Ellen Laan heeft er, met haar onderzoek naar vrouwelijke opwinding, voor gezorgd dat het vrouwelijk genot op seksueel gebied gelukkig steeds meer aandacht krijgt. Helaas overleed zij op 22 januari 2022. Des te meer reden om haar belangrijke missie voort te zetten.

Stel gerust je vraag!


    captcha