Positieve seksuele vorming

Gelijkheid, consent en seksueel plezier.

Positieve seksuele vorming, wat is het nou precies?

Wij schreeuwen het van de daken; Blootnodig geeft positieve sekseducatie!

Maar wat is positieve sekseducatie nou precies en waarom is het zo belangrijk?

Laten we eerst eens kijken naar wat positieve sekseducatie eigenlijk is. In plaats van de nadruk te leggen op alleen de biologische aspecten van seks en het vermijden van risico’s, richt positieve sekseducatie zich op het bevorderen van gezonde seksuele relaties, respect, gelijkheid, consent en seksueel plezier. Het draait om het ontwikkelen van positieve waarden rondom seksualiteit, in plaats van het creëren van angst en schaamte.

Het creëren van angst en schaamte is Iets wat problematisch is in seksuele vorming en helaas nog veel gebeurt. En dat terwijl het centraal stellen van plezier en de seksuele autonomie van jongeren versterkt en hun weerbaarheid vergroot. 

"Doe het met plezier of doe het niet." - Ellen Laan

Hoe doen wij dat?

Blootnodig biedt jongeren positieve sekseducatie door de nadruk te leggen op plezier en de vrijheid om hun seksualiteit te verkennen. Door jongeren de tools te geven die ze nodig hebben om op een veilige en geïnformeerde manier hun eigen seksuele voorkeuren te ontdekken, gaan we voor een samenleving waarin jongeren respect hebben voor elkaars wensen en grenzen en begrip hebben voor diversiteit.

Positieve seksuele vorming is van cruciaal belang, omdat het jongeren in staat stelt om te leren wat ze zelf fijn vinden, hierover leren communiceren en er zo achter komen wat de ander fijn vindt.

Tijdens de gastlessen bieden wij jongeren de nodige tools om veilig en op een geïnformeerde manier hun eigen seksuele voorkeuren en verlangens te ontdekken. Door middel van educatieve activiteiten en spelenderwijs leren, leren jongeren over verschillende aspecten van seksualiteit, zoals consent, communicatie en respectvolle relaties. Ze worden aangemoedigd om op hun eigen tempo te verkennen en te experimenteren, terwijl ze hun grenzen en wensen begrijpen.

Het ultieme doel van positieve seksuele vorming is dat elke jongere de vrijheid heeft om te ontdekken wat seksualiteit voor hen betekent, op hun eigen tempo en met voldoende kennis!

Want zoals wij van Ellen Laan hebben geleerd; “Doe het met plezier of doe het niet.”