Kun je ontmaagd worden door een seksspeeltje?

Vraag van een studente

Kun je ontmaagd worden door een seksspeeltje?

Na de gastles blijft een leerling, 16 jaar, hangen voor een vraag: “Kun je ontmaagd worden door een seksspeeltje?”

Haar vraag blijkt te gaan over of je aan een vrouw kunt zien of ze seks heeft gehad, ja of nee. Deze leerling wilde weten of dit specifieke seksspeeltje (gericht op het stimuleren van de clitoris) haar maagdenvlies zou breken.

Het antwoord op de vraag is: ‘je kunt niet aan iemand zien of diegene al seks heeft gehad.’ Het idee dat dat wel zou kunnen, komt van de mythe rondom het maagdenvlies.

Wij zouden ondertussen een boek kunnen schrijven over de gesprekken met leerlingen over het maagdenvlies en ontmaagden. In dit blog nemen we je graag nog eens mee in hoe het zit:

Het idee dat elke vrouw bloedt tijdens haar eerste keer is een flinke misvatting. Het hymen (ook wel maagdenvlies genoemd) is een dun membraan aan de ingang van de vagina dat varieert in grootte en flexibiliteit. Bij sommige vrouwen kan het membraan wat strakker zijn, terwijl het bij anderen wat ruimer kan zijn. Tijdens de eerste keer penetratie seks kan er wat bloed vrijkomen, maar dat hoeft zeker niet. Daarnaast is het vrijwel onmogelijk om aan iemands uiterlijk (of vagina) te bepalen of zien, of die persoon eerder seks heeft gehad of niet.

Bij Blootnodig hebben wij het woord “ontmaagden” uit ons woordenboek geschrapt – wij praten over ‘de eerste keer’. En iedereen mag zelf invullen wat dat voor hen betekent.

Sta je voor de klas? Werk je met jongeren? Heb je zelf kinderen? Onthoud dit en deel het met je omgeving.

Op de hoogte blijven van de leefwereld van jongeren?